Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

divendres, 14 de setembre del 2012

RESSENYA LITERÀRIA. nº5 - PERSÉPOLIS, llibre



Perquè sóc de les persones que pensen que si  mirem o llegim les experiències d’altres viatgers o textos descriptius abans de visitar un lloc, ens podem fer idea d’on anem, què veurem, com és la gent que per uns dies va a envoltar-nos i quins són els seus costums. 




Portada i contraportada de Persépolis.


Nº 5- PERSÉPOLIS
 Marjane Satrapi


Ressenya  extreta de Norma editorial 2007 (resum)

Marjane Satrapi naix el 22 de novembre de 1969 en Rasht (Iran) al si d’una família acomodada i d’ideologia progressista. Després de la difícil situació política imperant al seu país als anys posteriors a la revolució de 1979, l’envien a Europa a prosseguir els seus estudis.

En París coneix a Christopher Blain, la qual cosa li permet entrar en contacte amb els membres de col•lectiu “l’Association”, que li proposen convertit els seus records d’infantesa i adolescència en còmic. El resultat serà Persépolis, treta en diversos toms, que tenen molt bona acceptació i van aconseguint premis allà on es mostren.

Finalitzada la saga de Persépolis, Satrapi ha publicat noves obres: “Bordados”(2003) on presenta una serie de reflexions sobre la condició femenina, mentre que “Pollo con ciruelas” és una historia ambientada en el seu Iran natal i protagonitzada per un home que ha perdut la il•lusió per viure. També hi ha un projecte per a l’adaptació cinematogràfica de Persépolis.

En un món amb tan poques dones dibuixants d’un gènere com és el còmic i un país dominat pel masclisme com Iran, l’aparició d’una autora d’esperit rebel fa de Marjane Satrapi un personatge singular. Però la veritable raó per la qual ha cobert portades arreu de món i ha arribat al punt més alt ha sigut aconseguir que una obra com Persépolis traspasse a la mateixa societat, trenque totes les barreres i es converteisca en un símbol de tolerància i llibertat.

Opinió personal

Marjane Satrapi dibuixa la seua autobiografia i alhora fa un retrat del país. Persépolis és un còmic, però no infantil. El públic al qual va destinat és l’adult, perquè és dur el que conta i molt complicat el que la protagonista viu.

Este llibre-còmic t’endinsa de manera fàcil en la realitat d’un país, una època, una política i unes idees, tot seguint la vida d’una jove i de la seua família. L’autora es mostra ella mateixa en dibuixos simples, quasi infantils, i ens conta des que era menuda fins l’adolescència què ha fet en Iran i fora d’Iran, què ha pensat quan ha viscut envoltada dels seus o quan ha estat allunyada. 

És un llibre de fàcil lectura però no tan fàcil comprensió, simplement per la diversitat de fets que van passant en una societat tan allunyada a la nostra, per la diferencia de mentalitat i  també perquè Iran, el país que mostra, la seua política i societat, és complex. 

És un llibre recomanable per intentar entendre de manera gràfica i diferent, un poc més del món que ens envolta.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada