Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 5 de gener del 2013

FOTOS, MÚSICA i HISTÒRIA :El monestir de SIMAT DE LA VALLDIGNA a LA COMUNITAT VALENCIANA




Passegem entre les ruïnes del que va ser un gran monestir on cada racó ens parla de la seua història...
Llegiu-la en estos moments alhora que escolteu els acords medievals dels Menestrils. 
Tot junt, mirar les imatges i llegir escoltant música us agradarà...us transportarà al passat...



Música:
Menestrils "Ce fu en Mai"


TEXT AL VÍDEO:



Passegem entre les ruïnes del que va ser un gran monestir i cada racó ens parla de la seua història. 

El Monestir de la Valldigna, fundat pel rei d’Aragó Jaume II, el Just està a la vall llevantina antigament anomenada Alfàndenc,  aleshores poblada per moriscs.

Diu la tradició que després de guerrejar contra els musulmans per terres d’Alacant i Murcia, en passar Jaume II  per aquesta vall, meravellat per la fertilitat i bellesa del lloc li va dir al capellà de l’ordre circense que l’acompanyava: “vall digna per a un monestir de la vostra religió” i l’abat contestà “VALL DIGNA”.

I així ho va fer. La construcció dels monestirs era una necessitat i obligació real per repoblar de cristians la zona i controlar el territori  i el control l’exercien donant poder als abats.

El 15 de març de 1298* Jaume II promulgà l’ordre concedint les terres a l’abat de Santes Creus (Tarragona), convertint-se així des d’aleshores en senyor de la vall amb poders il•limitats.

Va ser centre de poder i difusió de cultura i entre els abats destacats està Roderic de Borja que es convertiria en Papa amb el nom de Alejandro VI ( 1492-1503).

El Real monestir va exercir el senyoriu del lloc, reforçat després de l’expulsió dels moriscos l’any 1609 fins 1811 quan per ordre de les Corts de Cadis es suprimiren els privilegis eclesiàstics.

I el recinte passà a mans privades i es plantaren vinyers...i l’església era un magatzem...i la sala capitular quadra de bestiar...

L’any 1970 es declarà com conjunt històric artístic no obstant això, no es va poder evitar la destrucció sistemàtica dels edificis o la venda d’elements arquitectònics. S’han trobat orificis per als cartutxos de dinamita.

L’any 1991 la conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana comprà el monestir i comencen les obres arqueològiques de rehabilitació. 

La fundació Jaume II El just s’encarrega de la restauració i difusió de la Valldigna.

*Al video hi ha una errada i en lloc de 1297, posa 1298.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada