Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 19 de gener del 2016

RESSENYA LITERÀRIA: Dolços del món a l'escola




Dolços del món a l'escola
CEIP Rafael Juan Vidal- Ontinyent-
"Dolços del món", és un llibre de receptes que parteix de la variada realitat que actualment  tenim a les aules. Així el qualifique, per fer boca, en esta ressenya especial, especial com algunes altres que faig per al racó viatger i que per algun motiu o altre vull ressaltar.

En este cas faig reconeixement a un treball fet per uns companys, per uns amics de la comunitat educativa, que sempre tenen molt a dir i que no es fan tant de notar com caldria. I a més a més de ser afectivament especial, ho és per les característiques i contingut, així com  també pel que significa i el que ha aconseguit.

El llibre es va fer per celebrar els 50 anys d’aniversari, 50 anys fent escola, una escola a la que jo també li vaig dedicar uns anys i que em deixaren petjada. "Dolços del món" va ser editat amb la col·laboració de l’ajuntament d’Ontinyent i no té un autor concret, en són molts, i no són especialistes en escriure llibres però si especialistes en altres disciplines, una d’elles i molt important saber tractar el tema de la interculturalitat a les aules. Tota la comunitat educativa ha posat el seu granet d’arena, mares i pares de procedència multicultural, mestres, cuinera i també les dones de la neteja.

"Dolços del món" és un llibre de rebosteria i alhora es un llibre d’educació. Perquè és un llibre modèlic que mostra un projecte bonic i necessari com és el fet d’ajuntar escola i família en un entorn on les famílies procedeixen de moltes parts del món.

Hi ha 48 receptes competint per a veure quina de totes és la més bona, la més golosa: hi ha rotllets, coquetes, carquinyols, bescuits o bunyols de la vall d’Albaida... crepes, galetes i un ghribat marroquí, calzones i empolvados de Xile... galetes i cupcakes d’Anglaterra... nous de vespa o bunyols romanesos, ekler d’ucrania.....uff...no se us fa la boca aigua?

I al final, les fotografies del que és més dolç de tot: l’alumnat del col·legi amb davantals i gorros de cuiners com cal. També estan les fotos del personal no docent, les mares i pares... i dels mestres que han portatt el projecte endavant. Acaba el llibre amb un vocabulari del valencià al castellà de les paraules més utilitzades  

I què dir de les fotografies? Són fabuloses i les ha fet el reconegut artista fotògraf  Xavier Mollá. Cert que és una edició amb una presentació molt atraient de les que fa ganes d’obrir el llibre i fullejar. I una vegada s’obri... ja no pares de mirar i llegir...no pots deixar-te’l i l’has de comprar, és el que em passà a mi quan vaig anar a la presentació l’any passat.

I ara el llibre de nou és noticia i el tornaran a reeditar. I és que el llibre i els que ho han fet possible estan d’enhorabona. Han guanyat un premi!, però no un premi qualsevol, és un premi internacional. "Dolços del món" ha estat el guanyador de la secció en català dels Gourmand World Cookbook Awards, en què van participar 207 països.  A més a més, ha estat seleccionat entre els 5 millors llibres del món!!  El 28 de maig es realitzarà l'entrega de premis a Yantai, Xina.

Això és un fet molt important. ENHORABONA! Pel premi i per la iniciativa intercultural.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada