Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 12 de juliol del 2016

RESSENYA LITERÀRIA: EXPERIÈNCIES DE VIATGE




EXPERIÈNCIES DE VIATGE
51 relats de 44 viatgers


Se’n veniu de viatge? Us assegure que serà un trajecte llarg però alhora serà còmode. Per començar, només heu de seguir llegint estes línies en les quals us vull convèncer per a que compreu el passatge. 

El passatge és fàcil d’adquirir, simplement la lectura del llibre “Experiències de viatge” de Nova Casa Editorial, que us portarà al voltant del món acompanyats de diferents viatgers, 44, ni més ni menys. El llibre no és una guia de viatge, però en alguns relats podria ser-ho, és un conjunt d’aventures i desventures, d’angoixes i alegries escrites amb detalls personals i  mirades peculiars, que les fan úniques i irrepetibles.

Us animeu? Partint dels Pirineus on fem una caminada per un paratge natural preciós i seguint trajecte en el sentit de les agulles del rellotge,  entrem a França per visitar Carcassona. Meravellats per veure tan gran fortalesa agafem un veler i creuem la Mediterrània per visitar les illes Balears. I per què no seguir navegant? Així que  canviem de veler i anem fins a Sardenya, després  agafem altre veler i parem a les illes Toscanes a prop de Còrsega. Canviem de mitjà de transport i entrem en terra ferma i visitem un Berlin tot nevat. Després fem viatge pel centre europeu: Budapest, Bratislava, Praga, Cracòvia i Varsòvia. De nou agafem veler i anem per la costa dàlmata, estem en Croàcia!. Ara  entrem a Albània per passar unes hores. 

Canviem de continent i anem, a Tànger i després seguim a Marroc a endinsar-nos en l’Altas i la cultura berber. Continuem al continent africà i entrem a Mali per navegar pel riu Níger i també per assistir a un fals casament, després anem a  Uganda,  també a Kènia i després a Sudan a colp de pedal.

Deixem Àfrica i entrem en Turquia. Després anem a la regió autònoma del Kurdistan (Irak),  passem a Uzbekistan i a Kirguizistan. Després anem a Pakistan i passant pàgina, entrem en la India, una experiència ens fa un passeig i altra ens descriu un curs de meditació. Uff!! Que dur!!! Després de llegir el que fa el xicot cada dia, dic clarament que jo no podria! Prefereisc anar al Nepal, que és com continua el llibre. Després visitem Sry Lanka i també Borneo.  I després de patir per culpa d’un autobús embarrancat anem de la mà d’un grup d’amics a descansar a un illa abandonada i quasi deserta a prop de Cambodja. Visitem les tribus del nord de Tailàndia i també la capital Bangkok, després anem a Myanmar i en els tres relats següents a Vietnam, cadascú mostrant una experiència diferent. Anem al llac Baikal siberià i entrem a la misteriosa Corea del Nord on les autoritats mostren el que volen mostrar. Millor seguim viatjant i visitem Japó i a continuació anem a una illa fora de les rutes turístiques anomenada Vanuatu.

Canviem d’escenari i anem a Nova Zelanda. I després a Rapanui a l’illa de Pasqua. Seguim camí d’Argentina i parem a Buenos Aires i després entrem a  Bolívia i després al Peru. I del continent americà acabem en Costa Rica.

Tornem de nou a Europa, la volta al món ja l’hem feta quasi sencera, i anem a Portugal on visitem les grans ciutats i després en la capital entrem a un museu peculiar. Passem a Espanya i parem al parc natural de Doñana i acabem en Catalunya, a uns paratges naturals.

Que us sembla? Ja se n’haureu adonat que hem d’agafar de tot: vaixell, tren, avió, autobús...també es va amb bicicleta, a peu... i en cada lloc el mitjà local de locomoció. Divertit no? Hi ha històries perilloses, dures, amargues, altres que esgarrifen... hi ha de dolces, romàntiques, entranyables, divertides, relaxants... Totes són precioses i per un motiu o altre captivadores. I no negue que ho dic amb subjectivisme perquè sóc amant dels viatges i tots m’agraden. 

Este llibre és per a qui li agrada fer viatges però no és condició lectora el gust per conèixer món, també pot agradar a qui gaudeix llegint històries per altres viscudes. Hi ha relats simples, altres extraordinaris, hi ha d’insòlits... tots tenen en comú que són els escollits pels autors per a que formen part del llibre. I si s’han seleccionat és perquè dins del bagatge propi viatger han quedat de manera perenne i inesborrable.

Està clar que tothom no tenim les mateixes preferències però al llibre es mostren viatges per a tots els gustos, així que just eixa és la part positiva: que hi ha on escollir. Maneres d’escriure també hi ha diverses, unes en present i altres en passat,  però totes expressen des del cor i a més a més són relats en primera persona que li dóna valor al relat. 

Ho he passat molt bé llegint i posant-me en la pell dels protagonistes. M’han encisant alguns relats i no sabria explicar exactament el per què. Alguns tal volta, per donar-me a conèixer l’existència d’algun lloc que no sabia ni que existia al mapa, altres  per sentir-me identificada en algun detall explicat... o per divertits, altres per inusuals o simplement perquè els he trobat molt ben escrits amb la capacitat de captar al lector només començar. I també m’han agradat altres per la informació que descriu i que pot servir per a altres futurs viatges. De fet hi ha un capítol en concret, que en breu rellegiré en més d’una ocasió perquè és la meua propera destinació viatgera i m’interessa per fer-me una idea d’on vaig i què veuré. En tornar del meu viatge agafaré de nou entre mans “Experiències de viatge” i tornare a llegir-lo per contrastar experiències.

I és que el llibre es pot llegir tot d’una tirada o es pot anar escollint segons el país que es vulga visitar o recordar. En este apartat faig una critica constructiva que ja he expressat a l’editorial donat veu a un lector que m'ho ha comentat. No és res transcendental, simplement és, que estaria bé incloure un índex de països i altre d’autors per a facilitar la tria. L’índex que hi ha és per títols dels relats i no sempre diu el país visitat.

Estic segura que en una segona edició l’editorial donarà solució i també es tindrà en compte si algun dia es fa una segona part. I és que experiències viatgeres de les que mostra este llibre, únic en llengua catalana, mai no en falten: de les reals, experiències que quan es viuen són moments màgics i irrepetibles i en llegir-les els lectors els entren ganes de deixar-ho tot aparcat i anar al país en qüestió que ha captat més l’atenció.

I si he d’aconsellar algún relat... depèn dels gustos, cada situació viscuda per l'autor és especial i així es transmet, però... i de nou vaig a ser subjectiva,  puc parlar del que més conec, els relats que jo he viscut en carn pròpia. I és que no us he dit encara, i ho dic per a qui no ho haja endevinat només començar, que sóc autora de quatre dels relats que formen part del llibre. 

Doncs si, meua és la història del parc de Doñana i la conversa a la platja amb el vellet “important” i també el relat a l’entranyable hospital-museu de les nines de Lisboa, meua és l’experiència viscuda mirant com un documental en directe les tortugues gegants de Costa Rica deixant els ous a la platja, així com el text on conte sobre les tribus dels nord de Tailàndia i els sentiments contraposats que suposa veure les dones girafa.  

Vaig estar el dia de la presentació del llibre a Barcelona, el 22 d’abril d’este any 2016, i vaig veure la cara de satisfacció dels autors i dels editors. A l’ambient hi havia alegria i emoció per veure publicats molts retalls de vides, fraccions de temps que han quedat congelades entre paper formant un gran llibre ple de contingut i de sentiment, la combinació perfecta per a convèncer que això de viatjar és un bon pla sempre. Eixe és el mèrit de “Experiències de viatge”.

I ara que ja heu llegit la ressenya... compreu el passatge i  se’n veniu amb nosaltres? Els 44 autors fem de guies i us acompanyem en el trajecte.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada