Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dimarts, 28 de febrer del 2017

RESSENYA LITERÀRIA: CORRERÉ ELS ANDES PER TU



CORRERÉ ELS ANDES PER TU
Maurici Belmonte Monar

Encara que són poques les novel·les juvenils que en este blog solc ressenyar, “Correré els Andes per tu”,  és un  novel·la dedicada als joves que no podia faltar en este racó. Ho dic per dues raons i ho explique. Primer perquè només llegir el títol suggereix viatge i aventura al país dels inques i el racó viatger està obert a este tipus de temàtiques. I  segona, perquè conec a l’autor i tinc garantía que si descriu un paisatge en concret, el Perú en este cas, ho fa coneixent-lo de primera mà i si parla sobre joves és perquè també en sap. Pel seu treball diari Maurici coneix perfectament com pensen, què fan i què agrada als joves a qui esta adreçada la novel·la: estudiants de Secundària,  encara que també pense que també la podrien llegir els alumnes de final de la Primària. 

I no és fàcil conèixer l’adolescència. Jo mateixa dic obertament que em veig incapaç d’escriure una novel·la juvenil perquè no arribe a entendre els interessos dels joves de setze en amunt. Si es tracta d’escriure per als menuts o adults, ja és altra cosa, són camps, que “més o menys” domine i podria dir que “entenc”, també posant entre cometes la paraula perquè mai s’arriba a entendre totalment.

A la novel·la “Correre els Andes per tu” trobem joves, però ja no són estudiants, tenen una vintena d’anys, ja estan dins del món laboral i compleixen una tasca de responsabilitat i cert risc. Son guàrdies civils, una missió els porta al Perú, no se me queda clara quin tipus de missió, però tan se val, siga la que siga és secundària.

Es nota que l’autor és gran viatger. Tango, el protagonista es mostra emocionat per la perspectiva del viatge, i el autor ho relata amb fluïdesa i convenciment perquè sap de primera mà el sentiment, coneix l’emoció quan s’agafa cada eixida com si fos la primera, és el viatger il·lusionat, curiós, àvid de saber i de trobar noves coses.

Però els protagonistes alhora que guàrdies civils, són joves amb ganes de festa, una cosa no li lleva altra. I l’aventura per a Tango, i els companys amics, comença una nit que sobtadament, sense adonar-se’n, al protagonista li fan una ferida. La ferida és la clau dels esdeveniments que perfilen la novel·la relatada amb ingredients de misteri. Esta part d’intriga, està ben tractada.

En uns dies de vacances els joves decideixen conèixer el Machu Pichu, però no volen fer el trajecte com la majoria dels turistes, volen fer el camí a peu. I ací l’autor mostra com és i com li agrada a ell veure món,  com els rodamons que prefereixen viatjar al seu aire. I és en esta ruta caminant per les muntanyes,  quan comença l’aventura particular i extraordinària que viu la colla de quatre amics, una aventura que, com comprendreu, no vaig a desvetllar. Només avance que per unes circumstàncies concretes els joves coneixen un món insospitat, una realitat amagada de la que volen però no poden escapar pels seus propis mitjos.

L’aventura de visitar el Machu Pichu s’ha truncat i en lloc de meravellar-se amb la ciutat màgica estan vivint un malson. Este malson barrejat amb moments de felicitat enganyosa, sortosament acaba i sembla que la novel·la ha arribat al final, però no és així. Encara hi ha altre tema que arrodoneix la novel·la tancant una etapa. Este final definitiu està relacionant amb la vida anterior que Tango portava i que l’autor ja va mostrar en altra novel·la anterior.

La novel·la es llig molt fàcilment, això és un punt a favor per a que els joves agafen a gust la lectura del llibre, són molts capítols curts que van desenvolupant la història seguint un fil lineal. No hi ha cap complicació formal per a llegir-la. Es narra en tercera persona sempre. I com ja he dit el contingut està carregat d’intriga que convida a especular sobre quin final comporta.

M’agrada que es parle de llocs concrets i de carrers determinats, això situa al lector i el més tafaner, pot anar seguint el trajecte amb un plànol o mapa a la mà. De fet es pot llegir un poc de recorregut turístic per Cusco de la mà d’una jove guia. M’agrada també que mostre altres cultures diferents al públic a qui va destinat, pinzellades d’història i de vida actual, perquè conèixer altres realitats obri les portes a la tolerància i el respecte.

Al pròleg s’explica qui es el protagonista i la seua vida anterior al viatge al Perú, ens posa en antecedents que Tango va haver de complir una condemna a un camp de refugiats libis al desert de Tunísia i el fet el va marcar. També ens parla al pròleg de la jove musulmana Qamar amb qui va tindre una relació afectiva seriosa, molt important i influent en la seua vida. Tango va començar a córrer perquè Qamar corria. Tango va eixir de Tunísia diferent, rehabilitat i responsable. Quan va tornar a casa deixant enrere Qamar, volia treballar de bomber però no complia els requisits així que optà per entrar al cos de la guàrdia civil.

Qamar és passat però continua present i fins el final del llibre es només de pensament. Si, perquè al final i com un cercle narratiu tornem de nou a saber més d’esta etapa de la seua vida marcada per un comportament no molt lloable.

La novel·la té un ensenyament, ens diu que els somnis s’han de perseguir però no sempre es poden fer realitat. L'autor fuig de tota novel·la de color rosa i edulcorada amb matisos irreals, mostrant la vida com és, amb alegries i decepcions, amb moments feliços i altres que no ho són, preparant així al joves per a que pensen que la vida no és sempre com ells volen.

M’he quedat amb ganes de llegir la història passada de Tango i Qamar, senzillament perquè per a mi el desert és especial i em captiva, segur que allò que hi visqueren els dos,Tango i Qamar, va ser una història fabulosa. Tal volta algun dia llisga eixa primera part de la vida de Tango i també us mostre la ressenya.


2 comentaris:

  1. Només puc que agrair-te la consideració i els comentaris sobre la novel·la. Espere que algun dia lliges CORRE TANGO BOB, CORRE. Llavors coneixeràs el propi Tango, però sobretot Qamar. I per què aquesta actua com ho fa. Gràcies novament

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si Maurici, tal volta llisga algun dia Corre Tango, corre, l'escenari on es desenvolupa m'atrau...abraçada.

      Elimina