Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 30 de desembre del 2017

IBI (Alacant): LA LUDOTECA d’ AIJU

Només obrir les portes i veure tants jocs junts xiquets i xiquetes, sense excepció, obrin  els ulls com a plats i, curiosament en un primer moment, hi ha tant on mirar que no saben ni cap a on anar ni quin joguet agafar.

La ludoteca d’Ibi és un lloc molt entranyable per a mi perquè em fa retornar a un passat estimat. Quants records! Quantes caretes em venen al cap! És un lloc on he anat moltes vegades, sovint en novembre o desembre, perquè és en estes dates el moment més propici per visitar-la.



I és que en desembre els xiquets i xiquetes ja estan pensant en regals per a demanar als Reis d’Orient o a Santa Claus i just a la ludoteca hi ha a l’abast dels xiquets tot un arsenal de jocs que els ompli de goig. És un bon lloc on poden començar a mirar per triar. Tal volta en són 300 o 400 els joguets que hi ha. Molts. Grans i xicotets, uns arrimats a les parets, altres als racons, també hi ha distribuïts per mig de la sala. Cert que en són molts.




Només obrir les portes i veure tants jocs junts els xiquets i xiquetes, sense excepció, obrin  els ulls com a plats i curiosament en un primer moment, hi ha tant on mirar que no saben ni cap a on anar ni a quin joguet agafar. Primer els monitors encarregats de la ludotaca els donen instruccions i els mostren un didàctic vídeo sobre la fabricació del joguet.




I quan els donen permís per començar a jugar, tot són dubtes entre interrogacions i exclamacions.  Mire les miniatures primer? Vaig a les disfresses? Agafe un cotxe?. Oh quina nina més gran! Ara vull esta nina xicoteta. Jo vull eixe robot! Agafe el carro?. I així altres més. Em pose al lloc dels xiquets i els entenc. Jo tampoc sabria per on començar, jo també em bocabadaria amb tot i faria com ells. Tenen un joc en les mans i  malgrat agradar-los, el deixen de banda perquè veuen altre al costat que també volen.




L’espectador que mira esta imatge veu màgia en les mirades del xiquets dubitatius front a tant d’allau de distracció, veuen els ulls brillants de felicitat quan gaudeixen uns minuts amb l’elecció. I és que entrar a la ludoteca és entrar al país de la il·lusió i de la imaginació. Els xiquets i xiquetes són protagonistes i seguint unes normes poden fer els que els done la gana. Compartir és part del joc i està molt bé, tindre cura de no fer malbé el joc és altra norma que saben que han de tindre en compte.




Observe que no hi ha ni tablets ni vídeo consoles amb jocs i els xiquets se n’adonen també. I és que ja de hi ha qui no sap jugar si no té la tecnologia entre mans. Pense que hi ha temps per a tot, però estos jocs que hui tenen a l’abast potencien més la imaginació.



AIJU és l’ institut Tecnològic especialitzat en el joguet, en Espanya està ubicat en esta població, Ibi, on ens trobem ara i també està a la Xina en Asia. Va nàixer fa 32 anys i és una entitat que sense ànim de lucre té com a finalitat potenciar la investigació, la seguretat i la qualitat en tots els sectors de productes infantils i d’oci. Esta és altra raó per la qual m’agrada la ludoteca d’AIJU, perquè sé que els joguets que exposen per a que els xiquets s’ho passen bé, tenen total garantia de ser didàctics amb qualitat i seguretat, perquè darrere de cada joguet hi ha molta investigació des de la idea inicial fins que arriba al mercat. Cada any AIJU crea una guia destinada a pares que vulguen saber quin és el joguet més adequat, no estan tots però els que estan cobreixen totes les garanties de fiabilitat.



La ludoteca d’AIJU destinada a xiquets i xiquetes fins a 12 anys, naix l’any 1994  dins del projecte IBI La Vall del joguet forma part de la infraestructura del centre tecnològic AIJU en el departamnet de Pedagogia. I en aquell moment era una manera de donar a conèixer el complex industrial de la localitat i de a comarca als col·legis i xiquets en general de la zona i de tota Espanya. 

La missió està més que complida, els joguets d’Ibi o d’Onil, o de la comarca en general, són coneguts arreu del món. I ja es pot dir que la ludoteca d’AIJU cada any es visitada per més de 15000 xiquets i xiquetes, que van en visites escolars organitzades, però també poden anar-hi amb els pares o mares.



I després de la ludoteca, una vegada es va a Ibi, també es pot visitar el museu del joguet, un centre de conservació, investigació i difusió del patrimoni jogueter, per mostrar als xiquets com jugaven els seus iaios i besavis antigament. És una meravella, cert, et transporta al passat i als xiquets els resulta xocant veure amb què s’ho passaven bé  els seus iaios quan eren xicotets. 

Si  es vol més joc a l’aire lliure, a Ibi hi ha parcs temàtics per seguir jugant: està el de Pocoyó i els seus amics, el vaixell Pirata, la tartana, l’ovella  i la vaca, el pallasso Fofo, la ciència, el drac els camells de SSMM els Reis Mags d’Orient...i algun que altre més.




Ah! i parlant del Reis Mags, en no res la casa dels Reis Mags es podrà visitar també. També es pot anar al museu de la diversitat o a l’àrea recreativa de san Pasqual. 

I si no es va durant època de fred, també es pot gaudir d’un bon gelat perquè Ibi és conegut com el bressol dels gelats, estan requetebons!!!.

QUADERN DE VIATGE, IBI ( Alacant), TARDOR 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada