Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 23 de desembre del 2017

AIELO DE MALFERIT (València): ELS MUSEUS del PALAU

I en una plaça acollidora del poble, trobem uns interessants museus dins d’un imponent edifici amb història.



Aielo de Malferit és un poble menudet de la Vall d’Albaida que té un palau ple d’història o d'històries, com les que hi ha en cadascu dels racons i carrers. I és que no només hi ha que contar sobre les grans casones,  castell o palaus, cada casa ha viscut i viu un món particular.

Jo sé un poc de les cases particulars d’este poble, algunes guarden històries curioses i han viscut personatges dignes de novel·la. I per a eixe destinació em guarde el que sé. Ara no és el moment.

Hui us parle de la Casa-Palau, un edifici que sobreïx en una plaça acollidora, punt neuràlgic en el passat aieloner. Guarde fotos del dia de la inauguració despres de la rehabilitació. En aquella ocasió vaig fer un recorregut pel que anaven a ser les dependencies de l’ajuntament. Que bonic va quedar, i aprofitable. Em sembla perfecte que els monuments s’usen per a serveis públics i que no estiguen tancats i només oberts a hores concretes.





Els orígens de l’edifici daten del segle XV, quan arribaren els senyors de Malferit, i es creà amb doble utilitat, per una banda la residencial i altra la defensiva.

Des d’aleshores l’edifici ha patit moltes reformes, la més important és la de segle XVIII, sent  residents els Roca,  és quan es transformà en un palau. A finals del XIX la reforma la portaren endavant els Mercader donant-li l’estil neoclàssic que és el que trobem. I la més recent, la que jo he conegut i veia fer dia  a dia, en la qual el palau que estava  apunt de caure es va convertir en la seu de l’ajuntament.

De menuda escodrinyava pel forrellat de la porta i veia un gran pati amb una escala decorada amb rajols d’un blau intens. Sentia molta curiositat.



Imaginava la vida de la marquesa i del marqués passejant per les dependències, pujant i baixant les escales. Recordava el que contaven led persones grans del poble de quan a principi de segle XX arribaven carruatges amb la família sencera acompanyada d’un seguici de criats i criades,  i com el poble es revolucionava front a aquella arribada anual.



Jo ja no vaig conèixer eixa època, jo vaig veure l’edifici en ruïnes i només veia aquell pati gran a través del pany per on els xiquets i xiquetes encuriosits miràvem.



Una vegada restaurat podem recórrer les dependències ocupades per l’ajuntament, ara amb utilitats variades i també els museus que alberga.

Per una banda està el MUSEU d’HISTÒRIA LOCAL situat a la sala noble, que mostra de manera molt gràfica i didàctica l’evolució de l ahistòria del poble i mostra personatges rellevants. Tambè hi ha un apratta dedicat a la botelleria i la història de la coca-cola.








Des d'esta part del museu, s’accedeix al celler, que està restaurat i ens dóna idea de la seua funcionalitat en temps passats.





Al Palau també podem visitar el MUSEU D’ELVIRA APARICIO, una ceramista  aielonera que mostra el seu art ceràmic per a que gaudim amb ell. És un gust mirar amb deteniment les peces que fa, tenen molts detalls minuciosament representats.





QUADERN DE VIATGE, AIELO DE MALFERIT, any 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada