Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 28 d’abril del 2018

GRANADA-II PART: inici d'un passeig per la ciutat andalusí


Granada és una ciutat agradable que només per l’ambient de barreja cultural... encisa, enamora i atrapa.



De Granada ja hem visitat la Alhambra i el Generalife, és la segona vegada que ho faig i no serà l’última que ho faça. Cada vegada es veu diferent perquè els anys passen i la mirada personal canvia. Si, és així. No canvien els monuments sinó la manera com es veuen, la perspectiva i l’apreciació personal evoluciona a mesura que passa el temps. Per això és bo anar i retornar a llocs visitats, per observar la subjectiva diferència i analitzar-la.

Granada és una ciutat agradable en la que no cansa el passeig perquè encisa només per l’ambient. Un dels passejos per la ciutat ens porta a Albaicín, un barri antic que s’ha de trepitjar per conèixer l’essència de la ciutat.


El barri de Albaicin és el més emblemàtic de Granada, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per Unesco, s´hi troba front al turó de la Alhambra. Per la qual cosa s’ha d’anar al  mirador del barri perquè es veu una de les millors vistes de la Alhambra i de Serra Nevada. I també és recomanable, millor dit, és visita obligada,  anar-hi a mitjan vesprada i esperar l’hora del capvespre. La panoràmica amb les llums del sol apagant-se formen una imatge idíl·lica i un poc embruixadora també. 

M’agrada passejar pel barri amb els seus estrets carrers, parar en les seues places menudetes o observar xicotetes esglésies o menuts palaus de l’època musulmana. El barri manté el traçat urbà antic, el laberíntic, el de carrers menudets i foscos que són idèntics als que  trobem als països àrabs en l’actualitat.

fotos procedents de google imatges


L’església de Salvador d’estil mudèjar, situada en la part més antiga d’este barri, conserva part del pati de les ablucions d’estil almohade. Va ser edificada sobre la mesquita major de Granada al segle XIII. Diuen que era una de les mesquites més  boniques del món islàmic.



L’encís de Granada, com el de la majoria de les ciutats, està en caminar sense rumb per carrers transitats o buits. El carrer Caldereria, al barri de Albaicin, conserva l’ambient àrab en la majoria de les cases, hi ha panaderies i pastisseries, tallers artesans i molts llocs per seure i prendre un te, i és que hi ha molts, tants que al carrer se’l coneix com el carrer de les teteries. Hi es troba l’essència de Granada, la part més autèntica. El nom li ve perquè antigament era el carrer on s’hi fabricaven i reparaven calderes. Este carrer també és visita imprescindible, junt a la Alhambra i el Generalife.

Algunes de les fotos d'este collage són procedents de google imatges


Des del mirador on havíem estat abans també es veuen les cases coves del barri de Sacromonte que estan destinades, la majoria, a la distracció del turistes estrangers que busquen en tipisme espanyol representat pel flamenco.

foto procedent de google imatges

fotos procedents de google imatges

A Sacromonte està l’abadia del segle XVII-XVIII, on es visiten les coves santes que guarden les relíquies de diversos màrtirs, entre els quals estan les de sant Cecilio, sant venerat que va ser bisbe de la ciutat. Durant el primer cap de setmana de febrer el granadins pugen en romeria a Sacromonte en honor al sant perquè és el lloc on s’hi trobaren les seues despulles.

fotos procedents de google imatges


A Sacromonte també es visita el col·legi del XVII i el seminari. Ací es fundà un del primer col·legis universitaris privats d’Europa, a l’any 1610. En setmana santa l’abadia es un lloc mot visitat per la gent que vol veure eixir o entrar al Crist dels gitanos entre fogueres fetes a la serra que il·luminen el seu pas acompanyat de cants de saeta. A l’abadia  es mostra el passat religiós i cultural de Granada i és important el que s’hi exposa per entendre l’època de la Contrareforma. I alhora és un bon lloc on trobem unes vistes impressionants de la Alhambra i Albaicin Sierra Nevada.



Seguint el passeig per Granada anem a l’Hospital Reial que va ser fundat pels reis Catolics per a orfes, pobres i peregrins sobre un antic cementeri musulmà que estava als afores de la ciutat. Així, construint fora del centre es complia la normativa de sanitat d’allunyar a malalts de la resta dels habitants. L’hospital ha esta utilitzat pe a moltes finalitats com asil d’ancians o centre per a discapacitats psíquics i actualment és seu del rectorat i d’altres dependencies de la universitat. Hi és la biblioteca general de la universitat decorada amb sostre de fusta. Des dels jardins Campo de Triunfo es veu l’hospital Reial que barreja l’estil mudèjar, gòtic i renaixentista.


fotos procedents de google imatges


La catedral de la Encarnación construïda per voluntat expressa de la reina Isabel és considerada un dels monuments més bonics de la ciutat, és grandiosa, és impressionant. Diego de siloé va saber crear un edifici renaixentista sobre traç i cimentació gòtica.  Les portes és clar exponent d’art renaixentista. Començaren  la seua construcció l’any 1505, poc després de la presa de la ciutat. El projecte original incloïa dues torres, i no poguè ser per prblems de ciments. Així que es quedà en una i l’altra es rebaixà en altura. Al museu es pot veure el dibuix de  com haguera quedat.

fotos procedents de google imatges

La capella reial, on estan soterrats els reis catòlics, està annexionada a la catedral. Els Reis Catòlics manaren la construcció l’any 1504 per albergar les seues sepultures. Era un projecte prioritari al qual Isabel i Fermado donaren ordre i finançament necessari per enllestir-lo al seu gust. Deixaren fins i tot per escrit. Els reis moriren  moriren abans i les despulles hagueren de reposar en el convent de sant Francesc de la alhambra mentre la capella s’acabava de construir. Hi també estan junt als reis, les despulles de la filla Juana la loca i Felipe el hermoso, que protagonitzaren tants endevinaments turbulents de la historia d’Espanya.

fotos procedents de google imatges

 
El Corral del Carbon és un edifici àrab de principi del segle XIV, que va ser hostatgeria i magatzem dels mercaders que arribaven a la ciutat. És l’únic d’estes característiques que es conserva en Espanya. Destaca la portada.

La madrassa és l’antiga universitat àrab fundada al segle XIV per Yusuf que conserva perfecte el mihrab. En l’actualitat pertany a la universitat i és seu d’activitats culturals. El nom de madrassa ve de la paraula àrab medersa que significa escola o universitat corànica.

L’edifici de La real Chancilleria , bé d’interes cultural, és un dels palaus més notables de la ciutat. Començà la construció l’any 1531 i acabà l’any 1587, sent el primer en Espanya creat expressament per allotjar el tribunal de justicia. Actualment continua sent seu del tribunal de justícia de la comunitat d’Andalusia.

El passeig per Granada continuarà...en una tercera part.

QUADERN DE VIATGE, GRANADA, primavera 1999



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada