Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 5 d’abril del 2014

ITÀLIA: Els temples dòrics de PAESTUM

Una joia de l’arqueologia italiana afamada pels espectaculars temples dòrics.
Paestum: una visita recomanable.
Agafem un tren per anar a Paestum on hi ha una important ciutat greco-romana, una joia de l’arqueologia italiana, afamada pels espectaculars temples dòrics.

Està a la regió de Campania, a la costa occidental sobre el golf de Salermo, al voltant d’uns 90 quilòmetres des de la capital Nàpols. No sabem exactament com funciona el tren en este país i actuem mirant el que fan la resta de la gent, no obstant això encara deixem de fer una validació de ticket i quan estem de camí tenim problemes amb el revisor. Ens parla en italià o algun dialecte local i no l’entenem, parlem com podem per fer-se entendre i no ho aconseguim. La història acaba amb l’explicació de la  jove asseguda enfront nostre dient-li que som unes estrangeres que no sabíem què és el que havíem de fer. El poder de persuasió de la jove ha funcionat i el revisor ens deixa en pau. L’italià no és exactament el nostre fort, entenem perquè és molt semblant al valencià però parlar-ne…ja es altra cosa. Així i tot en la ciutat no hem tingut cap problema per parlar ni per a que ens entenguen, així que és en éste on ens trobem  el primer entrebanc lingüístic, i especifique allò de “ lingüístic” perquè altre entrebanc si que he tingut nomes xafar terres italianes. 

Per fi arribem, el tren té la parada a prop de les ruïnes. No ens podem perdre. 

La ciutat va ser fundada 600 anys abans de Crist, pels grecs de Sybaris, una important ciutat grega de Calabria, ràpidament es va convertir en un centre important de la Mediterrània. Anomenaren a la ciutat Poseidonia en honor al deu grec del mar Poseidon. Després fou conquistada pels romans que li donaren el nom de Paestum. I va ser, quan va caure l’imperi romà, que esta ciutat va començarà a perdre la importància que tenia. 

Des de l'estació del tren és fàcil accedir-hi.

Al segle IX degut als nombrosos atacs dels sarracens i  l’ambient malsà de paludisme que s’hi respirava degut a la proximitat dels pantans i el riu Sele, la ciutat va ser abandonada i hi va estar oblidada durant quasi 900 anys. Quan s’estaven construint  nous camins foren descoberts els temples de la ciutat que s’hi trobaven ben conservats i foren excavats.

Paestum està envoltada d’una muralla de blocs de pedra calcària i per un fossat exterior. Les construccions s’han conservat perquè durant una època el mar va cobrir la zona totalment: els temples de Posidònia són els millors conservats de la Grècia antiga, les grans meravelles són els tres temples dòrics dels segle V a. C., erigits enfront del mar,  destaquen el Hereo o temple dòric de Hera de mitjans del segle VI aC,  el més antic, dedicat a la  deessa de la fertilitat germana i dona de Zeus i conegut actualment com la basílica.

Temple dòric de Hera

També està el temple dòric de Poseidon o temple de Neptu (el Neptú de la mitologia romana) i dedicat en realitat a Apolo, de mitjans del segle V a de C , construït quasi al mateix temps que el Partenon d’Atenes. És segons els entesos el temple dòric millor conservat del món.

Temple dòric de Poseidon o temple de Neptú.

I  també està el temple de Ceres que en realitat va ser dedicat a Atenea, és el més menut dels tres, construït 500anys abans de Crist.

Temple de Ceres.

La basílica i el temple de Neptú estan molt prop un de l’altre i el conjunt forma un bonica estampa.


La basílica i el temple de Neptú estan molt prop un de l’altre.

A més a més d’estos temples, en tota l’àrea hi ha altres ruïnes i també estan les muralles, que recorren 5 quilòmetres que segons els experts, són de les millors conservades de tota la Grècia clàssica. 




A més a més de temples hi ha altres ruïnes importants.

HI ha  un museu que conserva importants vestigis del sud d’Itàlia.

El museu comserva molts vestigis del sud d'Itàlia

És lloc turístic, el poeta Goethe va ser un dels primers en admirar la bellesa del conjunt només tres dècades després que foren re descobertes, va ser en un viatge a Itàlia que va fer l’any 1787 i va quedar impactat. A Goethe li seguirien altres visitants fins a l’actualitat.

Paestum compta amb una completa infraestructura per rebre el visitant, hi ha des d’hotels de 4 estrelles fins a càmpings per a qui viatja amb pressupost més retallat. Hi ha gent a qui no interessen els vestigis i que visita la xona per la platja, però en arribar-hi descobreix la història sense buscar-la, perquè és impossible, per poc interès que es demostre per l’arquitectura i el passat clàssic, no meravellar-se davant d’estos enormes edificis que des de ben lluny destaquen i es veuen sense mirar. 

Temple de Ceres que en realitat va ser dedicat a Atenea.

Espere que tanta infraestructura no vaja enfosquint la tranquil•litat que encara hui s’hi respira, de vegades buscant la comoditat del client que aporta la divisa es fan malbé  paradisos. Espere.

QUADERN DE VIATGE, NAPOLS i voltants, estiu 2004


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada