Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 16 d’abril del 2016

ÀUSTRIA: Un tast de GRAZ


Fem escapada a una gran ciutat en un viatge amb la finalitat de veure l’Àustria alpina i rural.

Graz, la segona ciutat més gran d’Àustria, està al sud dels Alps, i just els Alps són les altes muntanyes que han estat la nostra destinació en este viatge d’estiu. I és que volíem veure el país des dels cims, des dels paratges naturals, alguns dels quals no són molt fàcils d’accedir i a més a més estan amagats. Hem vist molt, tots paisatges encisadors: el pic més alt del país, le goles de Liechesteintein, la vall de les granges en ruta transalpina, les aigües de Krimmler,llacs de muntanya, hem passejat per poblets, o ciutats com Insbruk o Salzburg.

Però hui com plou  fem un descans en les ascensions a la muntanya, deixem de banda les caminades i busquem la ciutat. Per què no anar a Graz? Pensat i fet i ací estem.



No vaig a parar-me en aspectes històrics del passat, em pare en l’actualitat que veig en el passeig que faig. 

És una ciutat bonica, amb llum, molt espaiosa i el conjunt general al primer colp d'ull m’agrada. Va ser declarada Patrimoni Cultural Mundial per Unesco l’any 1999 per la barreja arquitectònica al ser un lloc de creuament entre Balcans, països  germànics i la mediterrània.  Pare l’atenció i me n'adone que és cert que hi ha estil barroc, renaixentista i gòtic que conviuen un al costat de l’altre, també hi ha un estil anomenat Jugendstil, que és la versió germana del modernisme.

També m’agrada el tramvia que circula per les amples avingudes, sempre ho destaque en les ciutats que visite i que el conserven. En esta ocasió el tramvia és un toc de color front als edificis històrics que hi ha, que per altra banda, també tenen diversitat cromàtica. 

Es veu una ciutat activa, amb ritme, jove, i és que la ciutat compta amb moltes universitats, és l’explicació: la gent jove aporta energia. L’any 2003 va ser capital europea de la cultura.

Fem una passejada sense plànol, admirant la bellesa dels edificis, observant la gent, és el que, anem on anem, sempre fem.  Ens centrem en la visita al casc antic i anem a la plaça major, Hauptplatz, amb una gran font central, parem l’atenció, a l’ajuntament que té un gran rellotge.

Hi ha moltes avingudes i carrers... i places...tot destaca per tenir cases importants, per ser seu d’organismes oficials o per concentrar bellesa arquitectònica.

No vaig a detallar pas a pas perquè és una visita fugaç i només puc fer pinzellades, simplement anomene l’avinguda principal que és Herrengasse i que està envoltada d’edificis moderns i antics també de botigues de luxe, i el carrer Sporgasse que és el més antic de la ciutat, actualment dedicat al comerç. 

I no deixem de visitar la fortalesa, el castell Burg, amb la doble escalinata gòtica i la torre del rellotge Uhrturm, edificada l’any 1560i  un dels símbols de la ciutat. Un funicular ens porta a la part alta. Busquem lloc per menjar i ho fem de manera tranquil•la, assaborint menjar típic de la zona. 

En acabar donem una passejada per veure les bones vistes de la ciutat i el riu Mur que la banya. Des d'este punt priviliegiat també podem adonar-nos-en millor de les cases, edificis... i veure les tonalites diverses de colors amb els quals estan pintades les façanes. 

I si de monuments parlem també hi ha un grapat: la Dom o catedral, un teatre reconstruït... o un mausoleu dedicat a Fernando II.

Només hem fet un passeig, tal volta torne en altra ocasió per visitar la ciutat amb la tranquil•litat que es mereix.






























QUADERN DE VIATGE, ÀUSTRIA, estiu 2005





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada