Si el que vols, lector, és gaudir viatjant comòdament...has de continuar llegint.
Si el que vols és conéixer un poc més la gent d'este meravellós món que ens envolta...este és un bon moment.
Si el que t'agrada i desitges és sentir-te identificat amb experiències viscudes arreu del món...avant continua.


El somni de viatjar és fàcil d'aconseguir.

dissabte, 22 de juliol del 2017

SALAMANCA: El BARRI DE L’OEST

La clau de l’èxit ha estat el fet d'implicar al veïnat, que ha creat l’art al seu gust, que s’ha reinventat amb originalitat.

I com a colofó final de la visita a Salamanca, visitem el barri de l’oest, un barri que respira art.  Hi ha moltes ciutats espanyoles amb zones on trobem façanes pintades, no parle d’una paret, en són moltes... tantes que caracteritzen el barri: Lavapies o Malasaña a Madrid, Poblenou a Barcelona...a Zaragoza.. Màlaga... Bilbao... Vitòria...és el que ve anomenant-s’hi "street art", en la mania que ens ha entrat a tothom de posar paraules angleses per a parlar. En algunes ciutats se celebra fins i tot un festival que ho potencia.

A la meua València també hi ha uns barris que està decorant façanes amb murals. Tinc pendent visitar-los amb càmera fotogràfica, però mentre arriba el moment...hi va el que vaig trobar a Salamanca.

Després d’haver vist la granota i l’astronauta, visitem altre tipus de cultura, l’urbana, la que ix de cada cantó del carrer, la més popular... la cultura dels artistes que volen mostrar el seu art pintant o tocant la guitarra.
Logotip del barri de l'oest a SALAMANCA


Al barri no hi ha turisme, malgrat estar molt a prop del centre. No sé si és el que volen els veïns que l’habiten, no sé si desitgen un allau de curiosos escodrinyant el que pinten. Pense que per una banda pot anar bé a la gent per als comerços però per altra banda, la tranquil.litat no es paga.

Al barri hi ha art a peu de carrer.


Vaig descobrir el barri acompanyant a la parella cicerone, Silvia i Libo, que em varen mostrar la ciutat i que desviant-nos de la ruta clàssica volien anar al centre cultural del barri a demanar informació sobre l’oferta d’uns cursos molt interessants. Els amics ja m’havien avisat, ja veuras les pintures pel carrer, a veure quina de totes és la millor... I així va ser, no tenia prou ulls, de camí vaig observar algunes de les més de cinc-centes portes de garatge que han servit de llenç al veïnat.

Centre cultural.


Si, en este barri a més a més de parets, com en altres ciutats espanyoles, el que es pinten són les portes del garatge o mobiliari urbà. És una galeria urbana en la qual hi ha un grapat de personatges variats. L’art urbà li ha donat altra atmosfera al barri, amb més vida, més modern...





Tot va partir de l’associació de veïns per donar oportunitat i experiència a joves artistes. Es fa concurs anual en el qual poden participar entre 18 i 30 anys. Els interessats envien els projectes del que volen fer i en funció a la quantitat de garatges per a pintar i la qualitat del que es presenta es fa. I el que se selecciona, se sol pintar tot a la vegada durant tres dies, a principi de juny de cada any. També es conviden a artistes consagrats per a que pinten també i deixen al barri la seua obra.





Tanta activitat i tant de color als carrers, contribueix a donar fama al barri i a que a poc a poc vaja convertint-se en lloc de moda. I com tot és una roda, mentre es busca atraure a la gent es té cura dels carrers que estan més néts, les façanes estan impol·lutes i això crea un ambient agradable per a qui hi viu i per qui el visita. 




Unes propostes artístiques en fomenten altres més...i així de la pintura es passa a la música i una antiga carnisseria és actualment epicentre musical i cultural del barri. Tota una aposta  que agrada i que aglutina exposicions, literatura, musica, cursos...






La clau de l’èxit ha estat implicar al veïnat que ha creat l’art al seu gust, que s’ha reintentat creant originalitat.




QUADERN DE VIATGE, primavera 2016, SALAMANCA.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada